zaterdag 29 augustus 2020

KETS BOEM BATS

Tentoonstelling over jagers, stropers, boswachters en boswerkers in het Merodegebied
Laakdal Westerlo Herselt Tessenderlo Scherpenheuvel-Zichem Aarschot Diest

Van 17 tot 25 oktober 2020: 13.00-17.00 uur.
Abdij Averbode: Zaal Limburg
Abdijstraat 1 Scherpenheuvel-Zichem 

In onze streek bleef een opvallend grote ‘groene long’ bewaard als vroeger bezit van abdijen en kastelen in de streek. De bossen en dreven bij het kasteel van Westerlo, domein Hertberg, Averbodebos- en Heide, Gerhagen, Demerbroeken, Laakbeemden… Stilte, rust en ruimte in overvloed! 

Dit gebied is geërfd uit armoede. Buiten de stenen muren van prestigieuze gebouwen leefde de kleine man tussen lemen wanden onder strodaken, zwoegend op de hongergrens. Hij viste en stroopte waar het niet mocht en werd er zwaar voor bestraft. Armoede betekende ook bedelen of stelen. Talloze schandpalen en galgen waren getuige van de bestraffing. Armoede betekende heil zoeken bij chirurgijns en kwakzalvers of kruidenheksen die soms vervolgd werden... 

Er waren al jagers-verzamelaars in de prehistorie, maar de eerste nederzettingen kwamen er pas omstreeks 800 in domeinen, waar lijfeigenschap, een vorm van slavernij, heerste. De mens veranderde het landschap, vormde steden en dorpen met huizen, straten, schansen, molens,… 

Aan de hand van 32 onderwerpen wordt het dagelijks leven van weleer in dit veranderende landschap weergegeven in zaal Limburg op Tessenderlo’s grondgebied binnen de Brabantse abdij Averbode.

Toegang gratis

Organisatie: VVV-Tessenderlo, Vrienden van Bergom m.m.v. WBE’s en heemkundige verenigingen van Aarschot, Averbode, Herselt, Laakdal, Tessenderlo en Westerlo. 

Meer info: 013 35 33 31.

(De tentoonstelling zal doorgaan onder voorbehoud van de eventueel opschortende Covid-19 maatregelen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten