dinsdag 9 mei 2017

Aartsengel Gabriel Westerlo


Aartsengel Gabriel Westerlo " het Riet"

Beste

Het Kapelletje van aartsengel Gabriel op het Riet, een erfgoedmonument, en voor inwoners en bezoekers van Westerlo een houvast en een plaats om tot rust te komen, heeft uw hulp nodig.

Zoals velen onder u weten, is dit beeld op nieuwjaarsnacht 2016 totaal vernield door vandalisme.


De brokstukken van het beeld, daterend van 1887 en gemaakt in opdracht van prinses Nathalie de Croy, met een geschiedkundige betekenis in de familie de Merode, werden door de gemeente Westerlo bijeengesprokkeld en opgeslagen in de technische hangaars.

In juni 2016 werd onder bezieling van prins Simon de Merode, Jef Thys heemkring Ansfried Westerlo vzw (historisch opzoekwerk) en het kunstatelier B.art Keutgens uit Zoerle-Parwijs begonnen aan de restauratie van het beeld.


Prins Simon de Merode nam de financiering van de benodigde materialen op zich. De restauratiewerken worden gesponsord door het kunstatelier B.art Keutgens. Het resultaat van de restauratie overtreft al de verwachtingen. De vleugels en handen moeten nog worden gemonteerd op de buste.

Het terracotta beeld heeft terug zijn uitzicht van 1887, Gabriel heeft zijn geheimen prijsgegeven zoals de verfijning van handen, voeten en gezicht, ook de naam van de beeldhouwer en zijn handtekening kwamen terug tevoorschijn. Het beeld heeft daardoor een historische waarde.

Helaas de buitenkant is zeer mooi, maar inwendig is het beeld te zwaar beschadigd en zeer fragiel.

Hierdoor kan en mag aartsengel Gabriel niet meer buiten worden geplaatst. Regen, vorst en helaas terug eventueel vandalisme zouden het beeld definitief beschadigen en herstel onmogelijk maken.

Prins Simon de Merode is dan ook volop bezig om een geschikte locatie te zoeken om het originele beeld onder te brengen, daar waar het veilig en beschut kan staan. Een openbare plaats, al zal het beperkt toegankelijk zijn voor bezoekers.

Voor de kapel aan het Riet is er een oplossing gevonden door een replica van het beeld te maken, en dit kan met uw hulp worden gerealiseerd.


Replica aartsengel Gabriel
Crowdfunding

Nu het beeld nog uit verschillende delen bestaat, kan men hiervan mallen maken en deze afgieten in een sterk materiaal. Na montage kan de replica worden geplaatst in de kapel op het Riet, beschermd door een omheining of dergelijke.

Het maken van de replica van het beeld, de sokkel en de omheining kosten geld.

Hiervoor starten we een "crowdfunding" samen met de inwoners van Westerlo en sympathisanten van aartsengel Gabriel.

Wij willen dit graag doen door u als persoon, zaakvoerder, handelaar, verenigingen en gilden, nauw te betrekken bij de realisatie van dit project. Uw ideeën, hulp of eventuele steunacties zijn welkom.

Samenwerking kan dit cultureel erfgoed terug in de " Parel der kempen" laten schitteren op het Riet.

Het Riet in Westerlo is een belangrijk sociaal, cultureel, toeristisch en ecologisch gebied. Iedereen heeft volgens ons dan ook alle belang erbij om dit te behouden, en er zorg voor te dragen. Dit vooral naar onze kinderen, inwoners, bezoekers en toeristen toe.

Het is "prinsheerlijk wonen op het platteland van de Merode". Laten wij dan ook met z'n allen de geschiedenis en dit cultureel erfgoed een handje helpen.

Namens aartsengel Gabriel
Dank u


Stortingen met vermelding
‘beeld aartsengel'Gabriel’
Heemkring Ansfried Westerlo vzw
Sint – Michielsstraat 2, 2260 Westerlo info@hkansfried.be
Bankrelatie: IBAN: BE17 0011 8813 5721 BIC: GEBABEBB
Verenigingsnummer: 730379
Ondernemingsnummer: 419566570

Coördinatie en info
Kunstatelier B.art Keutgens
Jaak Lemmenslaan 4
2260 Zoerle-Parwijs
0495/42.69.31
bart.keutgens@telenet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten